– Kjærlighetsurt er et gammelt hjelpemiddel som man brukte før i tiden for å få lettere brunst i kyrne. Bøndene puttet det i fôret. Og da ble det flere kalver, sier Elisabeth Kallevik Nesheim.

Kjærlighetsurten livèche – eller løpestikke – som den heter på norsk, er en av ingrediensene i brunstbrødet til Elisabeth. Nå vil hun teste det ut på sambygdingene sine i Vindafjord kommune. Med løpestikke i brødbaksten, håper hun på babyboom.

– Det må jo gå an å øke befolkningen på en koselig måte. Vi trenger flere innbyggere på bygdene, sier hun.

Da koronaen kom, ble det mye bakst på gården. Brunstbrødet er blitt hennes nye varemerke.

– Jeg håper jo at jordmødrene får mer å gjøre.

Kjærlighet fra egen hage

I tillegg til løpestikke, er det både kli, havregryn og grovsalt i brødet. Men den fulle oppskriften gir hun ikke fra seg.

– Nei, den er vår lille hemmelighet, sier Kallevik Nesheim.

Krydderblandingen på brunstbrødet
KRYDDERBLANDING: I tillegg til løpestikke, er det både kli, havregryn og grovsalt i brunstbrødet.FOTO: ROSA IRÉN VILLALOBOS / NRK

Hun dyrker selv kjærlighetsurten i bakhagen, og mener det er en urt som kan brukes i det meste.

– Jeg bruker som smakstilsetning i alt fra supper til salater og bakst.

Kan urter styrke potensen?

Det finnes ikke noen vitenskapelig dokumentasjon på at urter er potensfremmende, men sexolog og ernæringsfysiolog Marina Manuela de Paoli, tror løpestikke kan ha en positiv virkning på lysten.

Marina Manuela de Paoli
HAR TRO PÅ EFFEKT: Sexolog og ernæringsfysiolog, Marina Manuela de Paoli, har tro på at løpestikke i maten kan gi mer sexlyst hos mennesker.FOTO: PRIVAT

– Det finnes mange urter som brukes som afrodisiaka, selv om det ikke finnes noen vitenskapelig forskning bak. Men jeg tror de kan virke for mange. I dette tilfellet tror jeg det som er brukt for å øke brunsten til dyr, kan øke lysten til mennesker, sier Manuela de Paoli.

Hun mener dette først og fremst handler om sanselige opplevelser.

– Og uansett er løpestikke sunt. For å få best mulig effekt, og for å teste om det fungerer, holder det nok ikke bare med et måltid. For den nysgjerrige anbefaler jeg å tørke løpstikke og innta daglig, sier hun.

Har troen – kan bli eksportvare

Hver fredag åpner Elisabeth Kallevik Nesheim opp kaféen på gården, og både sambygdinger og tilreisende stikker innom for å handle brød.

Deig til brunstbrød
DEIG: Det knas på kjøkkenet når det er bakedag på Nesheimstunet.FOTO: ROSA IRÉN VILLALOBOS / NRK

– Jeg måtte jo prøve dette brunstbrødet som jeg har hørt så mye om, sier Ingvild Hodne Titlestad.

 Tror du det virker?

– Ja, når Elisabeth sier det så. Jeg får gi det til mannen min, sier hun.

Om det funker, vil tiden vise.

– Vi får se i slutten av året om befolkningen vokser. Hvis det virker, kan dette bli eksportvare, avslutter Elisabeth Kallevik Nesheim.