Sexolog og yogalærer i Oslo | Lommesexologen

Pasta puttanesca; pasta slik en hore ville ha laget den

 November 2021

Marina Manuela de Paoli

Marina Manuela de Paoli er spesialist i sexologisk rådgivning og over gjennomsnittet interessert i mat. Til tross for at hun har en doktorgrad i ernæring ser hun på «vårt daglige brød» som noe mye mer enn det å tilføre kroppen energi og næringsstoffer. På Seksualitet24 blogger Marina om mat, seksualitet og nytelse. Velbekomme!

 

Ok, så er det kanskje ikke verdens mest politiske korrekte tittel, men bær over med meg et lite øyeblikk, så skal jeg fortelle bakgrunnen til navnet på denne deilig pirrende retten.

«Horens pasta» en smaksrik søritaliensk rett. Ansjosen gir sausen en litt salt, pikant og sexy smak. Sausen kan tilberedes på forhånd og serveres etter en lang natt på byen før dere hopper til sengs.

Opphavet til sausens navn «som horen gjør det» er tuftet på tre litt ulike historier.

Den første forteller at horene forberedte sausen på dagen, men de fortærte den først i de tidlige morgentimer etter «a hard day’s night». Sausen er enkel å lage. Det var viktig at tid til matlaging ikke gikk ut over forretningene.

En annen historie forteller at horene serverte den til kundene som ventet på tur.

Den siste hevder at sausen var favorittoppskriften til gifte kvinner som ville spare tid på matlagingen så de rakk å avlegge sin elsker et besøk før mannen kom hjem fra jobb.

Sorte oliven er et afrodisiakum, spesielt egnet for å øke kvinnens libido skrives det i mange oppskrifter og bøker. Kanskje er forklaringen på opphavet til navnet på retten puttanesca så enkel?

Da skal vi se på oppskriften og fremgangsmåten.

Til 4 personer

Ingredienser:

150 gram sorte oliven, uten stein
2 bokser hermetiserte tomater
4 ss tomatpuré
4-5 ss olivenolje
6 ansjosfileter
8 hvitløksbåter
1-2 rød chilipepper
3 ss kapers
2 ss finhakket persille
Salt, etter smak
Pepper, etter smak

Valgfri pasta, gjerne linguine eller spagetti

Revet parmesanost etter smak, helst Parmeggiano Reggiano

  1. Finhakk hvitløken og stek den i olje til den er gyllen i fargen.
  2. Tilsett ansjos og varm opp til ansjosen er tilnærmet oppløst.
  3. Ta ut frøene og finhakk chilipepper. Hvis du ønsker en sterkere smak bruk også chilifrøene.
  4. Tilsett tomater i boks, hvis hele tomater mos dem til en tykkere tomatsaus, tomatpuré, finhakket chilipepper og la det hele koke uten lokk i ca 1-1,5 time eller når sausen er tykk og smaker godt.
  5. Ta ut olivenstenene og hakk olivenene. Finhakk persille.
  6. Når sausen er ferdig tilsett oliven, kapers og persille. Smaksett sort pepper og litt salt. Vær forsiktig med salt da noen av ingrediensene er naturlig salte.
  7. Kok pasta al dente (med andre ord, ikke overkok den) og bland med sausen og strø over mengder av parmesan.
  8. Sausen smaker best når alle ingrediensene i sausen er blitt godt kjent med hverandre.

Forbered tidlig og la gjerne stå i kjøleskap et døgn før du serverer dine kunder eller forsmådde mann.