Kostholdets betydning for seksualiteten har vært kjent siden middelalderen. Fokus på mannens seksuelle prestasjon og kvinnens seksuelle villighet har gjennom tidene gitt rom for utallige oppskrifter på afrodisiaka. Den reelle virkningen er ikke alltid dokumentert, men at et tungt eller gassdannende måltid kan ødelegge en romantisk kveld har nok mange erfart. Selve matlagingen kan også være erotisk nytelse i seg selv!
Jeg jobber som sexolog og elsker å lage mat, og det har inspirert meg til å skrive en erotisk kokebok (work in progress). Mitt ønske er at denne artikkelen, og på sikt kokeboken, kan bli en kilde til inspirasjon, nytelse og glede. Ikke tenk at oppskriftene er noe som må følges slavisk, utenfokuser på leken. Prøv deg fram, utfordre dine grenser, åpne sansene og kjenn etter hva du liker. Det er også slik jeg jobber som sexolog, det finnes ingen fasit. Man må finne ut av det selv med hjelp av veiledning og inspirasjon.
Som Esben Esther Pirelli Benestad så poetisk skrev om (TIL? Det må du forklare) min bok «Vi spiser ikke bare for føden, vi spiser for opplevelsen, vi spiser for å gi oss hen til smaker, sammensetninger, syns- og duftinntrykk. Vi elsker, vi spiser, har sex og nyter, ikke bare for slekten, men for livet, for det gode livet, det lange friske livet, som vi alltid kan berike.»
Fra kapitlet Nakenbaking
«I det erotiske kjøkkenet er brød et uunnværlig tilbehør – hvete betraktes som et afrodisiakum og er et fruktbarhetssymbol – men å lage brød krever timer som det er bedre å tilbringe i sengen.» Isabel Allende
I Jan Kjærstads bok «Tegn til kjærlighet», blir hovedpersonen Cecilia forelsket i en sensuell og pasjonert baker, og etter hvert begynner hun å se mange likhetstrekk mellom sex og baking, blant annet drømmer hun stadig om å bli eltet og knadd av sin baker. «Hun ville at det skulle gå sakte, som hevingen av et fransk landbrød.»
Tanken som styrer hånden er sentral, både i elskov og baking. Den kjærlige omtanken man gir bakverket eller partneren kan være avgjørende for resultatet. Nettopp derfor synes jeg at disse to aktivitetene passer godt sammen. Bakingen kan bli enda sanseligere hvis begge er nakne. Her kan du involvere din utvalgte i brødbakingens sensualitet. Prøv å få din brødbakevenn til å tenke på din deilige kropp mens deigen eltes.
Potent parmesanbrød
Dette vidunderlige brødet lages ved å elte mange små boller som settes sammen til et brød. Mellom lagene pensles det med smeltet smør, revet parmesanost og oregano. Brødet skal serveres varmt, for da smelter det nesten i munnen. Bryt av rykende ferske brødbiter og serverer dem rett i din utvalgtes munn. Velg en rød, moden Chiantivin og dekantér gjerne rett fra din egen munn! Jeg garanterer at dette blir deres favorittbrød.
É
Ingredienser:
Gjær 50 g
Melk 3 dl
Smør 100 g
Salt 1 ts
Hvetemel ½ kg
Parmesanost 2-3 dl
Oregano 1-2 ss
Til pensling brukes smeltet smør og ost-krydderblanding
- Smelt smøret i en bolle, tilsett melk og la blandingen bli lunken.
- Smuldre gjæren i smør-melkeblandingen. For dem som liker hvitløk kan den presses i blandingen nå.
- Bland mel, salt, halvparten av parmesan- og urteblandingen og arbeid deigen smidig sammen.
- Strø over litt mel og la deigen heve til dobbel størrelse.
- Ta deigen ut av bollen og rull den til en passe lang pølse før du skjærer den i 22-30 like store biter.
- Form runde boller i passende størrelse. Noen liker små, andre store – her er det kun din egen fantasi som begrenser hvordan ditt erotiske bakverk skal se ut.
- Plassér dem i bunnen av en smurt 2-liters bakeform. Pensle bollene med smør og dryss over litt av ost- og urteblandingen og de soltørkede tomatene.
- Plassér de siste bollene i skjøten på toppen, pensle med smør før du strør over resten av osten og oregano.
- La brødet heve i ca. en time og stek det på 200 °C i 40-45 minutter. Avkjøl brødet før du tar det ut av formen og server det til din utvalgte sammen med et glass god vin og deg naken.
Denne oppskriften kan eksperimenteres med. Hva med å tilsette presset hvitløk i deigen og dekorere med soltørket tomat på toppen før brødet skal bakes i ovnen? Ta med deg leken, ungdommelig utforskertrang, og bruk sansene når du lager mat og fantaserer om hva som kan skje etterpå.
Melismamma
Jeg finner deg på kjøkkenet, med høy musikk,
omgitt av muffinsformer, langpanne i stekeovnen,
kakepynt og sjokoladeglasur.
Svetten renner, du har sjokolade på kinnet og melis på nesen.
Buksa ble for trang og varm,
men kjøkkenforkleet dekker der det skal.
Bakfra derimot, er du til å spise opp.
Hmmm …her finnes både sleiver og kakespader.
Og kjøkkenbenken.
Nattbris
Fra kapitlet: Masturberingsmåltid
«Det å ikke bli kjent med sin egen kropp er som om å møte opp til en bursdag uten gaver.» Rikke Pristed
Det er viktig å ta vare på egen nytelse. Solosex, masturbering, onani eller orgasmesurfing – kjært barn har mange navn. Bli bedre kjent med ditt tidevann og dine bølger!
Masturberingsmåltidet i denne seansen er et måltid bare for deg, som skal bringe fram lysten til å kose og være kjærlig med deg selv. Mange frukter og grønnsaker er jo direkte sensuelle og kan brukes til egenpleie og dildolek. Ta fram agurken, purren og bananen og all slags annen mat som vekker din erotiske appetitt! Etter å ha spist og lekt deg fram til rettene er du trolig så kåt at du vet du er fortapt og må ty til selvstimulering. Det blir tett på og et rått og litt usivilisert masturberingsmåltid. Jeg forhørte meg med en venninne om hva hun ville spist på en kveld som denne. Hun svarte: Åh ja, jeg tenker meg tapaslignende retter som jeg spiser med hendene. Gjerne klissete. Som kalvecarpaccio, eller ovnsstekt paprika dryppende av en god olje. Jeg ville spist med hendene, slurpende en bedre italiensk rødvin litt sånn usivilisert, gjerne rett fra flasken! Til smårettene vil jeg ha et ovnsvarmt landbrød som rives med hendene og trekker opp de deilige duftende saftene.
Å spise kan være en øvelse i tilstedeværelse. Med alle sansene åpne spiser du ikke bare med munnen, men med synet, med luktesansen. Og følesansen! Spis med fingrene, hvilken konsistens har maten? Hvordan føles den i munnen?
Asparges med ingefær
Denne kalde aspargessalaten dedikerer jeg til Carl Michael Bellman som en gang skal ha uttalt: En perfekt asparges skal være så tykk at jentene rødmer, og så myk at guttene skammer seg. Hvis Bellman hadde vært i live, tror jeg at han hadde vært enig i at disse ingefærmarinerte aspargesene er så nær perfekt asparges man kan komme.
4 personer
Ingredienser:
Ferske asparges ½ kg
Ris- eller eplesidereddik ¾ dl
Ristet sesamolje 2 ss
Olivenolje 3 ss
Ingefær 1½ ss finkuttet
Rårørsukker 2 ss
Hvitløksbåt 1
Salt ½ ts
Soyasaus 1 ts
- Bland eddik og ingefær i en liten kasserolle og la koke på svak varme i 10-15 minutter, til blandingen er halvert. Sett til side.
- Kutt bort den groveste delen av aspargesen og kok til de er al dente. Sett til side i et dørslag for å la vannet renne av.
- Bland hvitløk, olje, salt and soyasaus i en liten skål.
- Arranger asparges på en tallerken og hell oljeblandingen over. Dekk over og legg i kjøleskap.
- Hell ingefær-eddik-sukkerblandingen jevnt over på aspargesen 1-2 timer før servering.
- Server salaten kald.
Lekefull tzatziki
Velg en agurk i passende størrelse, gjerne økologisk da den eventuelt skal fungere som din dildo før du går til verks og lager en utrolig deilig tzatziki. Men da må den være økologisk. Orgasmen agurken gir deg tar deg til Hellas før din hjemmelagede tzatziki får deg til å drømme deg dit.
4 personer
Ingredienser:
Agurk 1
Salt 1-2 ts
Gresk yoghurt, 10% fett 3 dl
Olivenolje 2 ss
Hvitløksbåter 3
Sort pepper etter smak
Salt etter smak
Valgfritt:
Fersk mynte/dill 1 ss
- Vask agurken ekstra godt hvis du har brukt den som dildo.
- Grovriv agurken og fordel 2 ts salt over den. Hvis du bruker økologisk agurk kan du rive skallet. Det gir en fantastisk farge. La stå i 15 minutter før du presser ut væsken slik at den grovrevne agurken blir tilnærmet tørr.
- Bland agurk med ekte gresk yoghurt, tilsett olje og smaksett med salt og pepper. Hvis du vil kan du tilsette finhakket fersk mynte eller dill. Sistnevnte blir en fusion tzatziki med dill – vanvittig godt blir det.
- Finn fram et godt brød og dipp!
Fra kapitlet: Tantrisk Sansemåltid
«Jeg er sanselig og det manifesterer seg på de fleste områder i mitt liv: mat, sex, musikk, kunst, litteratur, natur, you name it. Det er de samme, sanselige nytelsessentrene i hjernen som lyser opp, når jeg spiser en utsøkt mango, som når jeg tar den struttende puppen din i munnen, eller smaker på den søte lille edelsteinen din.» Anonym mann
Erotiske ritualer er en del av det tantriske forspillet. De er med på å skape forventning om nytelse, og kan være med å forsterke den seksuelle opplevelsen. Gjennom massasje, meditasjon, sanselek og tilstedeværelse kan dere oppleve en intens nytelse. Praktisering over tid kan åpne for nye dimensjoner i det erotiske møtet, hvor samspillet mellom kropp og sinn kan utgjøre en større helhet enn den fysiske sanselige opplevelsen alene. Tantra kan gjøre at man går inn i en transeliknende, nesten religiøs fysisk tilstand. Mange opplever etter hvert sterkere orgasmer på et dypere plan, og at seksualiteten løftes til nye høyder. Noen par opplever at man kommer hverandre så nær at man nesten føler seg som ett, noe som kalles den tantriske sirkel. Det kan være en mulighet til å gi en ny dimensjon til forholdet.
Sanseåpner-shot
En fantastisk før-maten shot full med afrodisiakiske ingredienser! Prøv å servere den til din partner med bind for øynene og se reaksjonen… Smaken er intens!
Ingredienser:
Sitronsaft 4 ss
Honning 1 ss
Ingefærrot 2 cm
Himalayasalt litt
Chili 2 tynne striper
- Varm honningen slik at den blir myk.
- Skrell ingefæren og riv den fint. Press ut saften.
- Bland alle ingredienser godt sammen og garnér med litt chili.
Tantriske auberginer
6 personer
Denne retten er fatalt god, og som min venn beskrev den: Døden var bare et pust unna, da jeg spiste den.
Den store, sort-lilla auberginen er en grønnsak som det går an å trylle med. Bare ordlyden av denne grønnsaken er starten på forførelsen. Her skal du forføre din utvalgte med denne smaksbomben. Den kan serveres som forrett eller som hovedrett sammen med salat og brød. Dette er en hyllest til erotisk mat og alle erotiske vegetarianere.
Ingredienser:
Auberginer 2 store
Olivenolje 5 ss
Soltørkede tomater 2½ dl grovhakkete
Oliven, din favorittsort 1 dl grovhakkete
Pistasjnøtter ¾ dl grovfinhakkete
Basilikum 1 dl finhakket
Chilipepper 1 finhakket
Parmeggiano Reggiano 2 dl finrevet
Bøffelmozzarella 250 g
Salt etter smak
- Skjær hver aubergin i tre tykke skiver på langs. Strø over salt og la stå i 30 minutter. Skyll med kaldt vann og tørk med absorberende tørkepapir.
- Varm olivenolje i en stekepanne og stek aubergineskivene til de er gylne. Tørk av eventuelt fett og legg auberginen i en ildfast form.
- Soltørkede tomater selges ofte marinert i olje. Oljen må først siles bort.
- Bland soltørkede tomater, oliven, pistasjnøtter, basilikum og ost til en deilig røre. Tilsett eventuelt olivenolje for perfekt konsistens. Fordel røren på aubergineskivene. Dekk over med mozzarella.
- Stek i ovnen ved 180-200 °C i 10 minutter eller til auberginene er gjennomvarme og får en perfekt farge.
Server med salat.
Fra kapitlet: Spanking Hot Chocolate og Andre Sjokoladefristelser
«Ingen tviler nå til dags på at den passive piskingen er av fremragende styrke, det er et uovervinnelig opplivende middel som gir ny vitalitet til de som er utslitt av overdreven nytelse.»
Er du fascinert av dominans og underkastelse, og synes det kan være deilige krydder, men har mest erfaring med vanlig vaniljesex? Har du fantasier om å binde din partner eller bli bundet fast selv? «Spanking» er en fantasi mange tenner på, spesielt kvinner, men også mange menn. Den vanligste typen av erotisk spanking gis på naken rumpe og kan kombineres med bondage for å øke den seksuelle opphisselsen og følelsen av hjelpeløshet.
Myke tau som stryker mot huden for senere å begrense bevegelsesfriheten, kan forsterke den seksuelle opplevelsen – både for den som binder og den som blir bundet. Maktspill kan gi en meningsfull regi og erotisk kraft i relasjonen. Gjensidig tillit er viktig før man kaster seg ut i slike leker. Man binder eller knebler aldri noen før de selv samtykker. Når reglene for leken er avtalt på forhånd, også for hvordan den skal avbrytes, kan leken inneholde ganske intense seksuelle grep.
Så hvorfor ikke invitere til en kveld med «spanking hot chocolate»?
Spank you very much!
Spanking hot chocolate
Ord kan ikke beskrive hvor godt denne varme sjokoladen smaker, og hva den gjør med kropp og sinn etter et oppfriskende bad. Den blir en favoritt blant så vel sjokoladeelskende isbadere som spankere eller sploshere.
Ingredienser:
Mørk sjokolade, 70% 100 g
Vann 1-2 ss
Økologisk helmelk 6 dl
Kremfløte 2 dl
Rårørsukker 1 ts
Ekte vanilje frøene fra en halv vaniljestang
Brun rom eller Cognac
- Skrap ut vaniljefrøene.
- Visp kremfløte med sukkeret og vaniljen. Legg i fryser mens du lager sjokoladedrikken.
- Smelt sjokoladen, gjerne i et vannbad.
- Når sjokoladen er myk, tilsett melk, og blandingen varmes deretter til kokepunktet. Ikke la sjokolademelk-blandingen koke – det forandrer smaken.
- Det absolutt beste resultatet fås ved å helle blandingen i en melkeskummer. Skum så blandingen og fyll to, på forhånd varme kopper, med den varme sjokoladen.
- Spiss sjokoladen med litt brun rom og vaniljevispet kremfløte.
Smack!
Hun bøyer seg ned
skal ta kaken ut av ovnen
Smack! kommer hånden
*
bøyd over en stol
fingre streifer borti kjønn
hun håper på mer
*
du vet det, kjære
om du ikke står stille
da vanker det ris
*
bena adskilt takk
når du nå ligger på fanget
med stumpen opp
*
et merke av min hånd
vakkert på din bleke rumpe
rødt kler tøsa godt
*
etter noen klaps
rumpa under mine hender
så rund, myk og varm
*
klask på rød rumpe
dype pust døyver smerten
-gjør det igjen, please
Nattbris